4 načina zaštite intelektualnog vlasništva prilikom zapošljavanja freelancera

Važno je osigurati zaštitu vašeg intelektualnog vlasništva tijekom rada sa freelancerima.

U današnje doba i puno vremena se radi na mreži, a ne u uredu. A kada tvrtke žele brzo obaviti posao, često će se obratiti internetskim freelancerima da bi dali posao outsourcingu dok su usredotočeni na široku sliku.

Danas u Sjedinjenim Državama postoji gotovo 60 milijuna freelancera koji će ispuniti ove uloge, a očekuje se da će broj porasti, navodi se u novom nedavnom izvješću Union Freelancer-a i Upwork-a.

Iako je zapošljavanje freelancera odličan način da postignete određene zadatke bez potrebe za zapošljavanjem više stalno zaposlenih, postoje mnoge stvari koje morate uzeti u obzir prije objavljivanja posla na slobodnoj web stranici. Uostalom, ne želite zaposlenika, freelancera ili neovisnog ugovaratelja koji je stvorio djelo da ga koriste u druge svrhe osim one za koju ste ih angažirali.

U nastavku ćemo objasniti koja su prava u radu koji su za vas stvorili drugi, kao i kako možete zaštititi svoj rad, ideju ili izum od upotrebe ili prodaje od strane slobodnjaka koji stvara djelo u vaše ime.

1. Autorska prava na svoj rad

U Sjedinjenim Državama zakon o autorskim pravima omogućuje tvorcima originalnih umjetničkih djela, poput književnih djela, grafičkih djela, filmova, pjesama i knjiga, da kontroliraju tko stvara, prodaje i prikazuje djela koja su stvorili.

Vlasništvo nad radom koje je stvoreno “za najam” pripada pojedincu koji je naručio djelo, a ne autoru. To je zbog toga što američki zakon o autorskim pravima kaže da je “posao napravljen za najam” u vlasništvu stranke koja je djelo naručila. Na primjer, ako netko dizajnira web stranicu za vas, piše sadržaj za svoju web stranicu ili izrađuje grafiku za vas, vaš rad automatski je zaštićen američkim zakonom o autorskim pravima. Izrađena web stranica, sadržaj ili grafike bit će u vlasništvu stranke koja je naručila ili platila freelanceru da stvori posao.

Pretpostavimo da imate zaposlenika koji nešto stvara u svoje vrijeme, ne posjedujete posao koji on stvara osim ako nema ugovornog ugovora koji kaže drugačije. Međutim, ako se rad koji je stvorio zaposlenik nalazi u okviru njegovog zaposlenja, njegov poslodavac smatra se autoricom djela.

Dakle, što to znači za vas kao nekoga tko angažuje freelancera ili udaljenog autora? Freelancer koji je stvorio djelo nema pravo prodati ili prikazati posao koji je on stvorio za vas. Međutim, ako je posao koji je freelancer stvorio za vas izuzetno važan, prijavite ga u ured za autorska prava.

Prednost registracije autorskih prava jest ta što ćete zbog kršenja autorskih prava moći tužiti sve one koji zloupotrijebe vaš rad. To će nikoga odvratiti od reprodukcije vašeg rada bez vašeg odobrenja. Zakon o autorskim pravima štiti umjetnička djela kroz cijeli život autora i dodatnih 70 godina.

Evo nekoliko primjera umjetničkih djela koja može posjedovati stranka koja je povjerila djelo:

  • Članak
  • Filmska slika
  • Film
  • Knjiga
  • Pjesma
  • Prijevod teksta
  • Zvučni snimci

2. Patentirajte svoj izum

Ako ste angažirali slobodnjaka ili neovisnog ugovaratelja za izradu izuma za vas, možda se pitate tko je vlasnik izuma ili patent koji štiti izum.

Prema američkom patentnom zakonu, pretpostavlja se da je tvorac izuma vlasnik. Dakle, da biste stekli prava na patent, morate izumitelj izvesti ugovor o prenosu ugovora o njemu da vam dodijeli svoj interes (prava vlasništva). Patentiranje izuma dobar je način da zaustavite pojedince koji su vam pomogli da ga stvorite da ga ne kopiraju u vlastitu korist. Međutim, patentiranje i izravnog izuma može biti skupo i trebati otprilike dvije godine od dana podnošenja prijave za nečasnu korisnu patentnu prijavu.

Ako imate zaposlenike ili neovisne ugovaratelje koji stvaraju izum u vaše ime, obavezno na početku zapošljavanja potpišite ugovor o dodjeli kako biste osigurali da izumitelj dodjeljuje svoja vlasnička prava svom poslodavcu ili stranci koja je povjerila posao.

Neke države ograničavaju snagu ugovora o dodjeli. Na primjer, u državi Kalifornija ugovor o prenosu nije valjan kada je riječ o prijenosu izuma na kojima je izumitelj radio u svoje vrijeme, bez korištenja resursa poslodavca ili intelektualnog vlasništva. Illinois i Washington implementirali su pravila koja su slična pravilima Kalifornije.

Ako radite sa slobodnim stručnjakom ili udaljenim zaposlenikom ili neovisnim izvođačem radova, trebali biste razgovarati s odvjetnikom o izradi ugovora o dodjeli koji je prilagođen vašoj konkretnoj situaciji. Ne trebate se pouzdati u zaposlenika da se odrekne svojih prava na izum; umjesto toga, neka vaš zaposlenik potpiše ugovor o radu prije nego što ga zaposli.

3. Razmislite o zakonu o poslovnoj tajni i ugovorima o povjerljivosti

Ako imate tajnu koju koristite u svom poslu, možda ćete je htjeti zaštititi tako da je konkurenti ne koriste za konkurenciju s vama. Coca Cola je svoje sastojke za Coke čuvala u tajnosti više od 85 godina kako bi se izbjeglo da natjecatelji stvaraju piće sličnog ukusa.

Dakle, ako imate tajnu koja vam daje konkurentnu prednost, trebali biste je zaštititi kao poslovnu tajnu. Da bi se zaštita poslovne tajne primijenila, sve što trebate je osigurati da se čuva povjerljivom i da poduzimate razumne korake da biste je održali na taj način.

Ako svoju tajnu trebate podijeliti s drugom stranom, zaposlenikom ili freelancerom, trebali biste s drugom stranom sklopiti ugovor o neotkrivanju podataka. Ugovor o neotkrivanju podataka je onaj u kojem stranka s kojom dijelite informacije nije dopuštena dijeljenje informacija s bilo kojom trećom stranom, pod uvjetom ugovora.

Iako ugovori o neotkrivanju ne jamče da će druga strana razmjenjivati ​​podatke s trećom stranom, oni postavljaju zakonsku obvezu drugoj strani.

Možete tužiti drugu stranu ako prekrši (prekrši) sporazum. Ako budete uspješni u svojoj tužbi protiv njih, možda ćete moći povratiti štetu koju ste pretrpjeli zbog kršenja ugovora.

4. Potpišite pravni ugovor

Ugovorno pravo omogućava poslodavcima i pojedincima koji unajmljuju slobodnjake ili neovisne izvođače mogućnost zaštite umjetničkih djela, ideja ili izuma koje freelancer stvara dok radi za vas. Uvijek je dobro imati ugovor.

U pisanom ugovoru možete zamoliti freelancera da pristane odreći se svog prava na bilo koji posao koji radi u vaše ime prije nego što započne posao.

U vašem ugovoru trebaju biti navedeni uvjeti zaposlenja, kao i posao koji bi trebao obavljati freelancer.

Još jedna mogućnost da uđu u bilo koji ugovor koji može dodatno zaštititi vaše intelektualno vlasništvo jest da dotični freelancer mora vratiti ili uništiti bilo koji materijal koji je koristio za izradu gotovog projekta. Izrekavši ovu odredbu, možete osigurati da nakon što je vaš slobodnjak na zadovoljavajući način obavio svoj posao, dobit ćete (ili uništiti) sve što su radili u svom poslu. To znači da oni ubuduće neće imati pristup vašem intelektualnom vlasništvu i stoga neće biti u mogućnosti koristiti vaš projekt ili ideje u svoju korist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *