Što svaki tehnički savjetnik treba znati (što se nije učilo u školi)

Iako postoji puno ne baš sjajnih stvari koje niste učili u školi, IT je i dalje vrijedna karijera.

Kad ste bili u školi i proučavali tehnologiju svih stvari, naučili ste sve što vam je potrebno za IT polje, zar ne? Naučili ste umrežavanje, sigurnost, operativne sustave, virtualne strojeve i razvoj.

Ali tada se dogodilo nešto čudno. Diplomirali ste i započeli karijeru, tek da biste saznali da taj nevjerojatni CompSci odjel nije uspio ostvariti svoje obećanje da će vas pripremiti za dugotrajnu karijeru u administraciji sustava, razvoju oblačnih aplikacija ili općenito IT-u.

Što su propustili? Obilje.

Kako su učinili da ta karijera zvuči kao savršen način da uložite svoj život, zaboravili su pogoditi nekoliko pitanja koja će se neminovno pojaviti. Zaronimo unutra i vidimo možemo li zaokružiti to obrazovanje.

Iscrpljujuće je i stresno.

Jedna stvar koju vam neće reći u školi je da je karijera u IT-u apsolutno iscrpljujuća. To je ispunjeno dugim satima, na poziv, vučenje teške opreme, putovanja i mentalne akrobacije. Da se tome doda iscrpljenost, njegovi strogi rokovi i visoki zahtjevi čine ga nevjerojatno stresnim.

Kada se poslužitelji i sustavi pokrenu, tvrtka koja vas je angažirala da neometano radite IT infrastrukturu, postavit će vam ozbiljne zahtjeve. Zašto? Jer kad ti strojevi padnu, posao prestaje. Svakog sata tvrtka ne može funkcionirati, dno crta postaje hit.

To je na tvojim ramenima. Ako ne možete zadržati razinu glave dok radite kroz situaciju ispunjenu stresom, vaš će dan biti sve duži i duži.

To se posebno odnosi na vrijeme kako odrastate. Jednom kada napuniš 20 ili 30 godina, imaš obitelj i tražiš više sna nego što si to činio na fakultetu, ti dugi i stresni dani mogu ti uskratiti volju za nastavkom.

Krajnji korisnici nisu kvalificirani ili strpljivi.

Pitajte svakoga tko je dovoljno dugo u polju IT-a i on će treperiti kada spomenite krajnje korisnike. Zašto? Jer većina krajnjih korisnika ne zna kako tehnologija funkcionira zbog čega oni rade ono što ne bi trebali raditi. Kad krajnji korisnici počnu “pritiskati gumbe”, događaju se loše stvari. Nedostatak kvalifikacije za upotrebu tehnologije znači da vaš posao postaje zauzet i zaposleniji sa svakim klikom miša i svakim dodirom na ekranu.

Pogoršava se. Krajnji korisnici nemaju strpljenja. Trebaju im odmah raditi stvari, jer u protivnom ne mogu obaviti svoj posao. Želite li biti odgovorni za tu osobu kojoj nedostaje rok ili ne može na vrijeme preuzeti dijete iz vrtića? Naravno da ne.

Gornja uprava nije baš u vašem kutu.

Priznajmo, oni iznad vas u prehrambenom lancu ne znaju toliko o svakodnevnim aktivnostima. To je razumljivo, jer njihov posao nije da održavaju mrežu. To je tvoje. Iako se mogu činiti budisti kada sve radi, druge stvari propadaju, one iznad kojih ćete bez oklijevanja pokazati svoje prave pruge.

To vrijedi i za proračun. Gornje upravljanje zahtijevat će od vas više nego što ste to sposobni dostaviti, s obzirom na proračun. I ne razmišljajte ni sekundu da biste to mogli koristiti za obranu svog položaja. Drugi put kad povećate proračun, bit ćete srušeni. Zato se ne mučite. Umjesto toga, budite kreativni prema svojim rješenjima.

Klijenti rijetko plaćaju na vrijeme.

Za one koji žele samostalno izaći na kraj, znaju ovo: Klijenti rijetko, ako ikad, plaćaju na vrijeme. Umjesto toga, oni ne čekaju slanje čeka dok se ne testira vaše strpljenje. Morat ćete poslati e-poštu nakon e-pošte i vremensku prognozu svaki mogući izgovor. Na kraju će vam platiti, ali tek nakon što im pošaljete posljednje, konačno, konačno upozorenje.

Nećete biti bogati.

Odmah iz škole, nemojte očekivati ​​da ćete odmah povući šest figura. Ako niste sjajni programer sa ubojitom idejom, morat ćete se riješiti manje. Prema Glassdoor.com-u, plaća za IT na razini ulaznice iznosi otprilike 64.421 USD. Ovisno o tome gdje živite, to bi bilo ili dovoljno da se jednostavno postigne ili jedva sredstvom do kraja.

Ali ne brinite, ova će se plaća nastaviti povećavati kako se budete povećavali u redovima svog odabranog polja. Ali što se tiče nade da ćete voziti Porsche Tycan 2020. u prvoj godini? Bilo bi vam bolje za volanom Priusa. A ako se nalazite na mjestu poput San Francisca, bolje se naviknite na cimera ili petoricu, inače ćete neko vrijeme živjeti u tom Priusu.

Programeri softvera ne cijene se puno bolje. Ako niste u školi, prosječna početna plaća je oko 67.000 dolara. Naravno, kao programer uvijek možete biti slobodan sa strane i uložiti nešto dodatnog novca. A, dok radite za tvrtku, nastavite s razvojem sljedećeg Facebooka, znajući da biste jednog dana mogli unovčiti i prodati web-lokaciju najpovoljnijem ponuđaču.

Murphyjev zakon uvijek vreba.

Murphyjev zakon kaže da “sve što može poći po zlu krene po zlu”. O IT-u nikad nije rečeno ništa tako istinito. I trebate prihvatiti tu sudbinu. Stvari će se slomiti. Nije stvar u tome da, ali kada. I nije važno koliko ste nevjerojatno talentirani ili koliko ste bili savršeni u hibridnom oblaku, to će proći.

Kad Murphyjev zakon stupi, pogodite tko je odgovoran za rješavanje svakog pojedinog pitanja? Vas. Čak i kad se sve pokvari odjednom (što bi moglo), vaš je posao popraviti ga. I hoćeš. I opet će se slomiti. Garantirano. Što prije prihvatite Murphyjev zakon u svoj život, to ćete bolje biti spremni za kretanje kroz svoj dan.

Google je vaš prijatelj.

U nekom ćete trenutku biti suočeni s problemom koji ne možete riješiti. Dobra stvar je Google. Vjerojatno je da je netko tamo iskusio isti problem kao i vi, a to bi vam moglo pomoći u rješenju.

Ali evo jedne riječi savjeta koju škola vjerojatno nije spomenula.

Kad se morate oslanjati na Google kako biste odgovorili, to radite van vidokruga. Ne dozvolite da se klijenti, upravitelji ili krajnji korisnici vide kako se za pomoć obratite tražilici. Većina ih pretpostavlja da znate svaku pojedinu stvar o tehnologiji. Ne znate. Zaista, stvarno ne. I to je u redu, jer ne morate sve znati. Međutim, ako vas netko drugi vidi s problemima oko Googlea, pretpostavit će da ne znate ništa. To je nepošteno, ali događa se.

Dokumentacija je općenito grozna.

Zašto se obratiti Googleu kada imate službenu dokumentaciju za ono što vam teško predstavlja tehnologija? Jer, općenito govoreći, službena dokumentacija je grozna. Zašto? Razloga je puno, jedan od njih je to što ponekad dokumentaciju pišu inženjeri. Inženjeri su izvanredni u inženjerskim stvarima. Zadajte im da napišu stvari i ta sjaj stane na put.

Drugi razlog zašto je službena dokumentacija često toliko loša je taj što je obično napisana u vakuumu. Drugim riječima, oni koji pišu dokumentaciju napisali su za određenu svrhu s određenim spletom okolnosti. Šanse da se rekreirate su malene. Zato je skretanje na Google bolja ideja.

Zaključak

Ne dopustite da vas ovo odvrati od karijere u IT-u. Iako postoji puno ne baš sjajnih stvari koje niste učili u školi, to je ipak dobra karijera. Kad stvari pođu dobro, ti si junak. Plaća također može biti jako dobra. Osim toga, morate raditi s nekom stvarno cool tehnologijom. Samo se držite otvorenog uma i budite svjesni da ćete zidovima i preprekama udarati češće nego što mislite. S tim na svom radaru učinit ćete dobro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *