Tehnologije koje pametne zgrade čine pametnijima

Razvijajuće tehnologije čine zgrade učinkovitijima i praktičnijima.

Što su pametne zgrade?

Prema Inicijativi za izgradnju zgrade pametne su građevine strukture koje nadilaze opremu iznutra i izvana i umjesto toga isporučuju sustave koji imaju cilj da putnike učine produktivnijima. Pametne zgrade oslanjaju se na informacijsku tehnologiju za samostalno djelovanje i kontrolu raznih aspekata, poput sanitarnih, sigurnosnih, kontrola termostata i rasvjete.

Značajke ovise o ciljevima vlasnika zgrada i dizajnera. Na primjer, poslovna zgrada u Australiji uključuje podzemne toplinske tunele kako bi se unijeo više svježeg zraka. Instalirani solarni paneli mogu sakupljati obnovljive izvore sunca. Rasvjeta za otkrivanje pokreta još je jedna popularna značajka u pametnim zgradama. Svjetla se uključuju i isključuju na temelju zauzeća prostorija. Osvjetljenje se također može prilagoditi ovisno o vremenu i vremenu dana.

Vodeni izvori za višekratnu upotrebu postali su sve popularniji u pametnim zgradama, a arhitekti ugrađuju značajke poput alata za skupljanje podzemnih voda, oborinskih voda i kondenzacije HVAC-a. Pametne sjenila su značajka koja se može koristiti za kontrolu temperature unutar zgrade kao i za podešavanje kako bi se smanjila potreba za umjetnom rasvjetom.

Tvrtke uzimaju znak pametnog fenomena pametne kuće i integriraju novu tehnologiju kako bi svoje poslovanje postale pametne zgrade. Velik dio ove tehnologije želi povećati sigurnost, a istovremeno povećava praktičnost i učinkovitost. Ove se funkcije polako pretvaraju u analogne sustave koji čine međusobno povezanu mrežu.

Internet stvari i pametnih zgrada

Ako vas zanimaju pametne zgrade, važno je razumjeti što je internet stvari (IoT). Općenito, to je ideja međusobno povezanog računala, uređaja i ljudi. To uključuje upotrebu uređaja i tehnologije s ugrađenom mogućnošću spajanja na mrežu. Glavna je korist IoT-a ta što su pojedini procesi pojednostavljeni.

Na primjer, u scenariju pametne kuće, hladnjak spojen na internet može poslati upozorenja da vam je malo mlijeka u telefonu dok ste na putu kući s posla, prema analitičkoj tvrtki SAS. Isto tako, prijevoznička tvrtka sa spojenim uređajima može pratiti svoj vozni park, nadgledati raspored održavanja vozila i potrošnju goriva.

CANDI je tvrtka specijalizirana za izgradnju IoT-a na tvrtkama, omogućavajući korisnicima kontrolu i automatizaciju nekoliko funkcija s jednog sučelja. Njegovo sučelje, pod nazivom PowerTools, povezuje se sa stotinama različitih pametnih građevinskih uređaja kroz oblak. Ne morate iz temelja konstruirati pametnu zgradu. Prema CANDI-ju, posebni gatewayi omogućuju vam spajanje naslijeđenih uređaja na mrežu.

Bežični senzori i prikupljanje podataka veliki su dio IoT-a. Senzori smješteni na različitim mjestima za različite uređaje mogu unositi podatke o vašoj zgradi, uključujući zvuk, svjetlost, temperaturu i popunjenost različitih prostorija. Ovo je korisno za određivanje određene uporabe prostorija, energije, vode i ostale analitike kako bi vam pomoglo u donošenju odluka o korištenju resursa.

Ova međusobno povezana priroda svakog aspekta zgrade gotovo ga pretvara u živo, disanje koje djeluje učinkovito. Ušteda energije je veliki dio ovog statusa; pametne zgrade često su i zelene zgrade. Sveobuhvatne informacije o tome kako vaša zgrada koristi energiju bit će neprocjenjive pri smanjenju električne energije i plina.

Proces možete dodatno automatizirati povezivanjem prekidača ili aktuatora na IoT. Na primjer, mogu isključiti svjetla ako nikoga nema u sobi. Grijanje, ventilacija i klimatizacija mogu također biti dio IoT-a. Senzor koji je razvilo Sveučilište Carnegie Mellon, ako se postavi u stanku za odmori, čak može odrediti koliko listova papirnatih ručnika ostaje samo po zvuku i automatski će naručiti nove rolne kad im počnu istjecati.

Kontrola pristupa i sigurnost u pametnim zgradama

Praćenje kartice o tome tko ulazi u vašu zgradu važan je aspekt sigurnosti. Kontrola pristupa i sigurnost razvili su se nakon ćorsokaka na ulaznim vratima. Kako sigurnosni sustavi postaju mnogo napredniji, konvergiraju se sredstvima kako vaši zaposlenici ulaze u zgradu i kako pratite digitalne identifikacijske brojeve i druge funkcije.

Biometrija je trenutno polje koje najviše razvijaju tvrtke za kontrolu pristupa, što identifikacijske protokole čini zgodnijim i manje invazivnim. Izmišljeni prikazi ljudi koji koriste skenere za oči za otvaranje vrata brzim pogledom u kameru više nisu toliko izmišljeni. Skeneri šarenice razvijaju se kako bi brzo zaposleniku pregledali oči i omogućili im pristup.

Nano NXT skener irisa EyeLock može snimiti irise korisnika iz daljine i dok su u pokretu. Skener se može integrirati s mnogim glavnim platformama za kontrolu i sigurnost i može biti vezan za drugi uređaj za provjeru autentičnosti, poput čitača kartica. To omogućava samo osoblje s određenim vjerodajnicama u zgradu.

Mobilni telefoni također se koriste za napredniju kontrolu pristupa, eliminirajući potrebu za fizičkim karticama i fobama. Aplikacije poput Brivo Onaira omogućuju zaposlenicima da otključaju vrata svojim mobilnim telefonima. Kako se tvrtke kreću prema pravilima BYOD-a (donesite svoj uređaj), ove su aplikacije kompatibilne i sa iOS-om i Androidom.

Male i srednje tvrtke mogu imati koristi od sigurnosnih sustava koji čine više od pukog zaključavanja vrata i postavljanja alarma. ADT Business Security omogućava vlasnicima tvrtki da gledaju snimke uživo uživo, kontrolne lampice i temperaturu te zaključavaju ili otključavaju vrata sa svojih telefona. Ako ste voditelj restorana, sustav može upozoriti jesu li temperature hladnjaka i zamrzivača nenormalne.

Budućnost pametnih zgrada

Umjetna inteligencija će igrati veliku ulogu jer će naše pametne zgrade postati još automatizirane i prikladnije za tvrtke. IoT već stvara okruženje automatizirano za podatke i podatke, a IoT i AI će ići ruku pod ruku s napretkom tehnologije. Obojica će biti kritični za daljnje ideje, poput prediktivnog održavanja, koje će precizno informirati upravitelje zgrada šta treba održavanje i odrediti prioritete za nas, prema naprednoj korporaciji Control.

Razvijajuće tehnologije, poput prepoznavanja glasa i virtualne i povećane stvarnosti, također mogu pronaći mjesto u pametnim zgradama. Sljedeći korak može biti rezerviranje konferencijske sobe svojim glasom ili istraživanje građevine u virtualnoj stvarnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *