Trendovi u IT savjetovanju

Pratite trenutne trendove na području IT savjetovanja i njegovih međusobno povezanih aktivnosti.

Informatička tehnologija (IT) i IT savjetovanje krovni je pojam za različite međusobno povezane aktivnosti, uključujući:

Pružanje savjeta i stručnosti o korištenju računala, telekomunikacijske opreme i distribucijske mreže koji pohranjuju, preuzimaju, prenose i manipuliraju podacima radi učinkovitog postizanja poslovnih ciljeva i ocjenjuju operativnu učinkovitost i sposobnost vašeg IT okruženja

  • Planiranje, dizajniranje, testiranje, implementacija i upravljanje IT tehnologijama u ime tvrtke
  • Razvoj i podrška aktivnostima upravljanja promjenama za prelazak korisnika na nove tehnologije i postupke
  • Pisanje tehničke i korisničke dokumentacije
  • Kupnja hardverskih i softverskih sustava u ime tvrtke
  • Pružanje i nadzor mrežne sigurnosti
  • Osposobljavanje i podrška zaposlenima i kupcima u korištenju IT tehnologija
  • Funkcije tehničkog posla za osoblje imaju privremeni ugovor

IT savjetnik može biti pojedinac (bilo samozaposleni neovisni ugovaratelj, ili stručnjak zaposlen u firmi za osoblje), mala, specijalizirana tvrtka ili velika nacionalna ili multinacionalna tvrtka. Općenito, manje tvrtke nude određene kompetencije i / ili opslužuju manja poduzeća; također mogu ugovarati svoje jedinstvene komplete vještina s drugim informatičkim konzultantskim tvrtkama koje opslužuju veće korporativne klijente.

Neki uobičajeni trendovi kasnog uključuju sljedeće podskupine.

Računalni oblak

Velika atrakcija računalstva u oblaku, gdje se vaš softver i podaci nalaze izvan poslovnih prostorija i pristupa im se putem web portala, jest da je to uglavnom manje skupo. Nadalje, ažuriranja softvera obično su relativno bezbolna, eliminiraju skupe i dugotrajne instalacije, smanjujući potrebu za IT savjetnicima. No, kako sve više tvrtki svoje podatke premješta u oblak, potrebno je više IT savjetnika kako bi ih dobili tamo. Ne mora se samo premjestiti na novu tehnologiju u oblaku, već treba osigurati i da naslijeđeni sustavi rade u oblaku.

Thoran Rodrigues, pišući u Tech Republicu o novoj ulozi IT-a u svijetu temeljenom na oblaku, kaže:

“U našem novom svijetu IT mora preusmjeriti svoju perspektivu s vlasnika na skrbnika. Iako je IT odjelima još uvijek važno da se proaktivno prihvate učenja i prezentacije novih tehnologija i rješenja korisnicima, najvažnija strana ažuriranog IT-a odjel će biti njegova sposobnost da djeluje kao čuvar više tehnologija i sustava. Umjesto da se brine o kupovini tehnologije i izgradnji infrastrukture na kojoj će se pokretati, morat će raditi na tome da se poštuju svi ugovorni ugovori o ugovornoj suradnji, da sustavi su interoperabilni i mogu raditi zajedno te da pružatelji usluga imaju dugoročne vizije kompatibilne s pravcem kojim tvrtka vodi. “

Veliki podaci

Posljednjih godina organizacije su povećale količinu podataka koje prikupljaju naredbama veličine. Da bi iskoristili sve ove podatke, tvrtke ih trebaju prosijati. IT savjetnici mogu pomoći u raščlanjivanju tih podataka u korisnim i upravljivim izvještajima.

U priči o velikim podacima u emisiji InformationWeek pisac Jeff Bertolucci citira Davida McJanneta, potpredsjednika marketinga za Hortonworks. “Veliki podaci nisu tako nejasne stvari”, rekao je. “Vrlo pragmatično, riječ je o izgradnji novih novih analitičkih aplikacija na temelju novih vrsta podataka koje (organizacija) prije nije pratila.”

Za vašu tvrtku moglo bi imati smisla angažirati vanjske savjetnike za ovaj specijalizirani informatički zadatak.

Vanjski suradnici

Generalno je lakše i jeftinije da vaše potrebe za IT rješavaju vanjski savjetnici, a ne da razvijate internu stručnost, posebno s obzirom na stalno promjenjivu dinamiku IT tehnologija i potrebne kompetencije za njihovo upravljanje.

Jedna od prednosti outsourcing IT-a, prema članku Colette L. Meehan iz Houston Chronicle na mreži, jest ta što “outsourcing omogućuje menadžmentu da detalje odgodi specijaliziranoj tvrtki. Uklanjanje detalja omogućava menadžmentu da se fokusira na veća pitanja unutar organizacija.”

Bez obzira na to dajete li outsourcing ili ne, ključ za uspješan odnos s IT savjetnikom je uvijek isti: učinkovita komunikacija. Morate osigurati da vi i savjetnik uvijek budete na istoj stranici.

A taj posao pripada vama. Jedino što ne možete izdvojiti je vodstvo. U početku trebate biti bliski konzultantu kako biste izgradili radni odnos i osigurali da su ciljevi jasni i da je mjerenje napretka dobro razumljivo. Tada trebate vidjeti kako se novi sustav prima i pružiti povratne informacije savjetovanju koje drugi možda neće slobodno prenijeti.

Internet stvari

Internet stvari (IoT) izraz je koji se koristi za označavanje mreže komunikacija koje pametni uređaji međusobno prave. Prema članku tvrtke Linchpin SEO, preko 8 milijardi uređaja je spojeno na IoT – zbog čega je važno da IT savjetnici razumiju IoT. Uređaji više ne zahtijevaju ljudsko uplitanje za analizu podataka i donošenje odluka. Proučavanje logike i mogućnosti IoT-a olakšat će prikupljanje analitike, proučavanje trendova i predviđanja.

Blockchain

Blockchain je još jedan tehnološki napredak koji će vjerojatno utjecati na naše društvo. Blockchain je usko povezan s kripto valutama, međutim, to je strategija koja koristi za revoluciju brojnih industrija. IT savjetnici pametno su obratiti pažnju na blockchain jer će on vjerojatno pružiti tehnološki okvir za niz transakcija. Omogućivanje efikasnosti i sigurnosti može transformirati polja poput nekretnina, prava, računovodstva i mnogih drugih. Razumijevanje tehnologije omogućit će savjetnicima da učinkovitije rješavaju složene probleme za klijente.

Umjetna inteligencija

AI se svakodnevno širi. Neuralne mreže koriste se u raznim softverima za analizu podataka i donošenje odluka. Mnogi tehnolozi predviđaju da će budućnost biti fuzija između ljudske i umjetne inteligencije.

Korištenje strojnog učenja za rješavanje problema praksa je koju svaki vlasnik tvrtke treba naučiti, a za IT savjetnike to je dvostruko. Prednosti tehnologije su ogromne, a razumijevanje nijansi polja pružit će vam uvid u to gdje se kreće kultura. Zanimljivost AI-a je da ima toliko potencijalnih aplikacija. Oni koji posjeduju temeljito razumijevanje tehnologije moći će brzo inovirati i razviti snažnu konkurentsku prednost u odnosu na one koji se uspiju prilagoditi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *