Unaprijeđenje vašeg poslovanja u 2020. godini?

Unaprijeđenje vaše tvrtke može biti restriktivno ako i dalje koristite svoj podatkovni centar. 2020. razmislite o premještanju svog poslovanja u oblak.

Skaliranje je važnije nego ikad prije jer se poduzeća i velike tvrtke zalažu za povećanje profitabilnosti u 2020. godini. Jedan od najpovoljnijih načina za pristup skalabilnosti je preko oblaka. U ne tako dalekoj prošlosti, poboljšanje mogućnosti podatkovnog centra bilo je rješenje. Međutim, to jednostavno više neće učiniti trik.

Data centri su sada preskupi i nespretni kako bi ostali konkurentni. Kupnja hardvera poslužitelja, nabavka diskovnih nizova i osoblje za upravljanje radom podatkovnog centra više nisu razumno održivi. U današnjem ubrzanom digitalnom dobu danas postoji mnoštvo podatkovnih centara i jedan je razlog zašto se preporučuje prelazak u oblak.

Prema statistikama koje pruža Jfrog, Cloud DevOps je jedan od načina na koji se tvrtke bave ovim problemima. Zapravo je 75 posto tvrtki prihvatilo tehnologiju oblaka kako za veću skalabilnost tako i za bolju poslovnu okretnost.

Problemi s izvedbom, zaključavanja aplikacija, kršenja sigurnosti i pogreške koje se javljaju tijekom upotrebe kupca svi su problemi koji se mogu pojaviti kod tradicionalnih podatkovnih centara. Također je istina da tvrtke mogu imati znatno različite potrebe od jednog mjeseca do čak jednog tjedna. Oblak pruža tvrtkama daleko agilniji način da se prilagode tim promjenjivim zahtjevima.

Ako želite primjer brzo promjenjivih potreba za skalabilnošću poslovanja, morate tražiti dalje od Crnog petka ili sezone prazničnih kupovina. Resursi za skaliranje poput računanja, pohrane i sigurnosti tijekom sezonskih pomaka poput ovog ključni su za poslovanje s e-trgovinom. S druge strane, tvrtke koje koriste podatkovne centre imat će mnogo više problema s rastom ili smanjenjem svojih kapaciteta.

Snažni poslovni plan skalabilnosti koji uključuje implementaciju koncepata oblaka u svim aplikacijama (npr. Baza podataka, pohrana, računalni resursi itd.) Može vam pomoći da brzo prevladate niz različitih prepreka.

Strateška anatomija skalabilnosti oblaka

Obično postoje dvije glavne strategije za skaliranje vašeg poslovanja. Ako imate iskustva s skaliranjem, vjerojatno ste čuli izraze vertikalno skaliranje i vodoravno skaliranje. Kada vertikalno skalirate, kaže se da idete gore ili dolje dok se horizontalno skaliranje može opisati kao izlaz ili ulazak.

To se na prvi pogled može činiti pomalo zbunjujuće, ali ovo su važni koncepti koje treba znati kada je u pitanju skaliranje vašeg poslovanja putem oblaka 2020. Da biste očistili zbrku, pogledajmo pobliže vertikalnu i horizontalnu skalabilnost.

Vertikalni porast pomoću oblaka

Okomita skalabilnost putem oblaka obično se odnosi na povećanje ili smanjenje resursa vašeg postojećeg poslužitelja ili čak nadogradnju na poslužitelj s više kapaciteta za podnošenje većeg radnog opterećenja. U stvari, možete vertikalnu skalabilnost smatrati nadogradnjom (ili nadogradnjom) na već postojeće procese i resurse poput CPU-a, I / O resursa i memorije ili prostora za pohranu.

S vertikalnom skalabilnošću ne dodajete novi kôd ili infrastrukturu koja bi bitno promijenila način rada i funkcioniranja sustava. Razlog o vertikalnoj skalabilnosti opisan je povećanjem ili nadogradnjom je taj što u osnovi gradite isti sustav bez dodavanja novih poslužitelja.

Okomito skaliranje ograničeno je veličinom poslužitelja. To znači da možete nadograditi ili dodati resurse svom softveru ili hardveru samo ako poslužitelj ima kapacitet za to. Naravno, kao što je spomenuto gore, još uvijek se smatra vertikalnim skaliranjem ako jedan poslužitelj zamijenite drugim, a da sustavu zapravo ne dodate novu infrastrukturu.

U svakom slučaju, mogućnost vertikalnog razmještanja poslovanja putem oblaka je laka jer često uključuje povećanje veličine instance u postojećoj infrastrukturi. Daleko je jednostavnije i isplativije to učiniti s oblakom, a ne bilo kojom drugom metodom. Kao što je rečeno, horizontalna skalabilnost često je prikladnija opcija za većinu poduzeća.

Vodoravni porast pomoću oblaka

Vodoravna skalabilnost odnosi se na dodavanje ili uklanjanje infrastrukture iz trenutnog sustava. To obično uključuje dodavanje ili uklanjanje poslužitelja koji su osmišljeni za zajednički rad i komunikaciju. To se razlikuje od vertikalne skalabilnosti jer dodajete ili uklanjate nove instance ili aplikacije u sustav, a ne samo da ih nadograđujete ili nadograđujete.

Vodoravna skalabilnost opisana je skaliranjem ili dodavanjem infrastrukture jer dodajete ili uklanjate infrastrukturu, a ne jednostavno slaganje resursa na postojeću infrastrukturu. Možete misliti o tome poput dodavanja više traka za autocestu kako bi se povećao promet. Iako je ovo pojednostavljenje, daje vam osnovnu ideju o tome kako djeluje horizontalna skalabilnost.

Mnoga poduzeća (posebno ona u sektoru e-trgovine) po potrebi upotrebljavaju horizontalno skaliranje. Obično je jednostavnije koristiti vodoravno skaliranje nasuprot vertikalnom skaliranju jer vertikalno skaliranje zahtijeva stanke za dodavanje novih resursa. Međutim, horizontalno skaliranje ne zahtijeva zatvaranje postojećih poslužitelja kako bi se dodali novi.

Vodoravna skalabilnost u oblaku omogućuje vam i prilagođavanje u letu na temelju vaših jedinstvenih potreba tijekom cijele godine. Ako predviđate poteškoće u narudžbama ili klijentima tijekom određene sezone, možete dodati novu infrastrukturu koja je komunicirala s postojećom infrastrukturom bez ikakvih prekida rada.

Također možete koristiti taktiku poznatu kao dijagonalno skaliranje koja uključuje kombinaciju vertikalnog i horizontalnog skaliranja. To znači da možete povećati resurse uz dodavanje nove infrastrukture (ili obrnuto). U svakom slučaju, saznanje više o horizontalnom i vertikalnom skaliranju može vam pomoći na putu prema vlastitoj skalabilnosti oblaka 2020. godine.

Mogućnost porasti  kroz oblak

Jedna od najzanimljivijih značajki koje pruža skalabilnost oblaka je jednostavnost korištenja za vlasnike tvrtki. Na primjer, možete promijeniti ručno okruženje ili automatskim postupkom.

Ručno skaliranje pomoću oblaka. Kao što ime govori, ova vrsta skalabilnosti oblaka omogućava vam da sami napravite promjene. Umjesto da se bavite izazovima podatkovnog centra, možete lako proći kroz oblak pritiskom na gumb. No mogu biti i neki nedostaci. Ovisno o vrsti posla koji imate, upravljanje okomitim i vodoravnim skaliranjem svake minute može biti izazovno. Također riskirate da dođe do problema povezanih s ljudskim pogreškama, što bi moglo umanjiti ekonomičnost ove strategije. No s oblakom možete jednostavno automatizirati ove vrste procesa.

Automatsko skaliranje s oblakom. Automatsko skaliranje putem oblaka često je najbolji način približavanja dnevnih, tjednih i mjesečnih potreba vašeg poduzeća. Unaprijed definirajući skup pravila, vaše poduzeće može rasporediti resurse poput računske snage, baze podataka, pohrane i sigurnosti bez potrebe za ljudskim praćenjem tih resursa 24/7. Na primjer, ako vaš CPU treba doseći određeno unaprijed ograničenje, vaše oblačno okruženje automatski će razmjeravati (ili automatski skalirati) za vas. Ova opcija eliminira mnogo upravljanja i troškova koje trenutno možete imati.

Oblak: ostati konkurentan i isplativ do 2020. i kasnije

Značajke poput gore koriste snagu oblaka od presudnog značaja za poslovanje u 2020. Možete biti sigurni da vaši konkurenti već koriste oblak ili ga planirate implementirati. Premještanje poslovnog razmišljanja iz podatkovnih centara u oblak sigurno ima snažne poslovne koristi. Uz spomenuto, ostaje samo jedno pitanje: jeste li spremni izvršiti prelazak?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *